Positieve psychologie

 

De Correspondent van 14-08 jl. verhaalt over hoe arts en filosoof Machteld Huber pleit voor een positieve benadering in de gezondheidszorg. Zo neemt ook de positieve psychologie in populariteit toe: Wat als we niet alleen kijken naar wat iemand niet meer kan, maar ook naar wat nog wél? Bram Bakker, psychiater, noemde in 2019 een burn-out al een “cadeau aan jezelf”, immers geeft het lichaam aan dat de balans op dat moment verstoord is en dat aandacht en bewustwording genoodzaakt is, om verder negeren van al dan niet onbewuste signalen van het lichaam, en daarmee wellicht erger, te voorkomen.

Gezondheid is in de loop van de geschiedenis geleidelijk van definitie veranderd – van de vier “humores” die in balans moesten zijn van Hippocrates, via het ‘tot bloei komen’ (eudaimonia) van Aristoteles tot de afwezigheid van ziekte die eind negentiende eeuw opgang deed. Vanaf 1948 domineerde de definitie die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) uitdraagt, van gezondheid als ‘een toestand van volledig lichamelijk, mentaal en sociaal welzijn, en niet enkel de afwezigheid van ziekte of gebreken’. 

Dat woord ‘volledig’ maakte gezondheid tot een onhaalbaar ideaal, vonden Huber en haar vakgenoten; en het idee van een toestand, iets statisch, was ook nogal misleidend. Want was een mens niet juist altijd in beweging, was gezondheid niet meer een proces, een voortdurend zoeken naar balans? Huber formuleerde vervolgens haar nieuwe definitie van gezondheid als ‘het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven’. Veerkracht staat daarin centraal.

Die nieuwe kijk schiet snel wortel in een tijd waarin steeds meer mensen met ook stressgerelateerde aandoeningen te kampen hebben, maar zich verder wel gezond willen en kunnen voelen. Een tijd, ook, waarin duidelijk wordt dat preventie en gezondheidsbevordering minstens zo belangrijk zijn als het genezen van ziekte.

 

Voor het volledige artikel met links, infocards, eventuele videos en ledenbijdragen, ga naar:

https://decorrespondent.nl/12623/gezond-leven-deze-arts-zet-op-zn-kop-wat-dat-betekent/420585737-2910fa96