World Mental Health Day
Vandaag, op world mental health day, is een mooie gelegenheid om stil te staan bij werkstress. In veel bedrijven is het over de jaren haast normaal geworden om nauwgezet personeel onder hoge werkdruk te zetten, meestal uiteraard door algemene hoge werkdruk / personele krapte of vanuit het taboe dat vaak helaas nog rust op de 9 tot 5 mentaliteit (die eigenlijk erg gezond gezond is 🙂 ). Het is belangrijk om werkstress tijdig te onderkennen om zo een toename van de klachten of het ontwikkelen van bijvoorbeeld depressies, lichamelijke klachten als een verhoogde bloeddruk, en ernstige vermoeidheid te voorkomen. Buiten de eigen gezondheidsoverwegingen kan natuurlijk een uitval op het werk of een arbeidsgeschil ook buitengewoon vervelend zijn. Iedereen heeft in de familie of kennissenkring wel minimaal 1 persoon die te maken heeft gehad met burnoutgerelateerde klachten, dikwijls teweeggebracht door een hoge werkdruk.
Gelukkig wordt vandaag de dag ook meer en meer erkend dat het voorkomen van burnouts niet alleen heel belangrijk is, maar ook voor zowel werknemers alsook voor werkgevers de moeite waard is om in te investeren. Denk aan: kortingen op sportschoolabonnementen, gratis fruit op het werk, et cetera. Natuurlijk is een gezonde uitdaging, op momenten een verhoogde werkdruk met deadlines en dergelijke op zichzelf helemaal niet ongezond, en kan een fikse uitdaging op het werk juist voldoening geven wanneer een en ander zijn vruchten afwerpt, of doelen behaald worden. Langdurige werkstress kan echter het circadiaanse ritme (de biologische klok) verstoren, en leiden tot klachten als uitputting, een verslechterd eetpatroon in kwalitatieve ofwel kwantitatieve zin, evenals slapeloosheid.
Het is belangrijk om in ogenschouw te blijven houden dat inspanningen vanuit de werkgever om het werkplezier en het mentale en fysieke welbevinden te verbeteren onverlet laten dat een structureel te hoge werkdruk problematisch is. Het komt zelfs voor dat werknemers simpelweg te druk zijn om tijd te besteden aan gezondheidsbevorderende zaken, georganiseerd door de werkgever!
Tenslotte is het nog aardig om als mogelijke verklaring voor de toegenomen gang naar de GGz te kijken naar het sinds de coronamaatregelen toegenomen thuiswerken. Dit kan de nodige voordelen hebben zoals geen reistijd et cetera echter het vertroebelt ook de afgrenzing tussen werk en privé, en overwerken sluipt er gemakkelijk in, evenals het toch nog maar even reageren buiten kantoortijd op emails. Allemaal ogenschijnlijk relatief kleine dingen, echter de structurele opeenstapeling hiervan kan de draagkracht-draaglans-balans geleidelijk aan meer en meer uit evenwicht doen raken. En dat moeten we niet willen, op world mental health day!
Share on:
Share Tweet Share Share Pin it