Beating Blue Monday

 

Aanstaande maandag is het weer Blue Monday, de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.

Waar komt dit concept vandaan?

Blue Monday is in 2005 bedacht door Cliff Arnall, een psycholoog van de universiteit van Cardiff. Hij baseerde een en anderop de volgende, door hem bedachte formule: , waarbij de W voor het weer staat, D voor schulden, d voor het maandelijkse salaris, de T voor de tijd die verstreken is sinds de kerstdagen, Q staat voor hoe men de goede voornemens nog volhoudt, M staat voor het motivatieniveau en NA staat voor het gevoel om actie te ondernemen.

Feit of fictie?

Laten we kijken naar de individuele variabelen in de formule. Welke variabelen ondersteunen Blue Monday en welke spreken het tegen?

 

1) Slecht weer maakt depressief

In januari zijn de nachten lang en de dagen kort. Dit kan inderdaad een negatief effect hebben op de stemming. Niet iedereen heeft er last van maar er zijn de nodige mensen die kampen met een winterdepressie. Een winterdepressie kenmerkt zich typisch door, naast somberheid, klachten als vermoeidheid, remming en een neiging zich af te sluiten, alsof er een neiging is tot het nemen van een lange winterslaap.

 

2) Een tekort aan geld maakt depressief

Bij de meesten wordt het salaris zo rond de 25e van de maand gestort. Blue Monday valt meestal op de derde maandag van januari, maar kan ook op de maandag van de laatste volle week van januari vallen. Dat maakt de 17e januari dus één van de dagen waarop de kans op weinig geld (of schuld) relatief groot is.

 

3) De teleurstelling rondom het hebben laten varen van goede voornemens maakt depressief

Onderzoek* heeft aangetoond dat de meesten hun goede voornemens al na een tweetal weken laten varen. Teleurstelling hieromtrent is denkbaar.

 

Tussenstand

Ondanks dat we zien dat drie belangrijke variabelen van de formule van Arnall Cliff lijken te kloppen, betekent dit niet dat zijn formule klopt. Een echte formule is het namelijk niet. Cliff maakte bij de introductie van zijn formule namelijk niet duidelijk wat de eenheden van de variabelen zijn. Verscheidende media beschuldigden Cliff er daarnaast van zijn naam als psycholoog aan de formule ‘verkocht’ te hebben ten behoeve van geloofwaardigheid. Volgens onder andere The Guardian was Cliff’s persbericht, inclusief de formule, al eerder geschreven door een PR-bureau in opdracht van een vliegmaatschappij. Niet veel later later distantieerde de universiteit van Cardiff zich van Arnall.

 

Fictie?

Ondanks dat het Blue Monday concept enige fundering lijkt te hebben is het toch vooral een marketingtruc geweest, waarvan het concept lijkt te zijn blijven hangen sinds het werd gepubliceerd. Tegelijkertijd kunnen de korte, donkere, koude dagen van januari voor mensen op het noordelijk halfrond wel degelijk leiden tot winterdepressies en een flinke monday blues (nog zo’n mooie term).

 

Zelfhulp

Mocht u het ondanks de korte koude dagen toch op kunnen brengen, trek dan vooral de sportkleding aan, zeker als de zon even schijnt. Sporten op zichzelf is in meerdere grote meta-analyses aangetoond de kans op depressie te verkleinen, waarbij een lage mate van fitheid juist de kans op depressie vergroot. Sporten werkt antidepressief, waarbij aerobe training het effectiefst is. Kortom: haal die sportschoenen maar uit de kast!

 

*Bron: https://www.mt.nl/management/onderzoek-goede-voornemens-bijna-onhaalbaar-toch-wil-proberen-tips/548159