Combinatietherapie antidepressiva effectiever dan monotherapie

 

Onder bovengenoemde titel verscheen er in de laatste uitgave van het Tijdschrift voor psychiatrie een interessant artikel van A. Carlier en L. Tonies. Het onderzoek werd gedaan vanwege het feit dat in de praktijk niet standaard antidepressiva worden gecombineerd, vanwege angst voor bijwerkingen en vanwege het gegeven dat de meerwaarde hiervan niet eenduidig is aangetoond. Tegelijkertijd zijn veel mensen met een zogenaamde therapieresistentie depressie, waarbij een combinatietherapie met 2 verschillende antidepressiva wellicht toch zinvol is? De auteurs verwijzen naar een meta-analyse van Henssler e.a. (2022) die gerandomiseerde studies onderzocht waarin volwassenen met een depressieve stoornis werden onderzocht op het eventuele verschil in effect tussen een zogenaamde monotherapie vs. een combinatietherapie met 2 antidepressiva.

39 trials met 6751 patiënten werden geïncludeerd. Het bleek dat combinatietherapie effectiever was dan monotherapie. Met name de combinatie van antidepressiva uit de groep van mirtazapine en trazodon, naast een SSRI, TCA of SNRI bleek effectief. Ook in bijwerkingen of qua uitval uit het onderzoek was er tussen beide groepen geen verschil.

Uiteraard is less more, maar de tot op heden veel gehoorde claim dat combineren van antidepressiva niet rationeel is, lijkt nu niet langer houdbaar. Bij depressieve klachten die niet of onvoldoende reageren op monotherapie is het behandelarsenaal hiermee toch op een belangrijke manier uitgebreid.