Onze missie is om uw balans duurzaam te herstellen
Omdat een goed functionerend brein en lichaam niet alleen van deze balans afhangen maar omdat de balans tussen beide zelfs onontbeerlijk is voor zowel mentaal als fysiek welbevinden.

Een burn-out is een vandaag de dag veel voorkomend probleem en kan, indien niet tijdig en adequaat gehandeld wordt, leiden tot veel lijdenslast zowel als werk- en privé problemen. Een kernbegrip als het gaat om burn-out is stress. Stress is een lichamelijke en emotionele spanning, dikwijls gepaard gaand met anticipatie op een stressor. Stress wordt problematisch indien de anticipatie (vrees) irreëel is of niet-helpend lang voortduurt, wanneer de stressor wellicht al weer verdwenen is. Een klassiek voorbeeld is de acute dreiging van een leeuw die onze voorouders – zeer helpend in die tijd – in een plotselinge flight or fight modus brachten, zodat ze zich direct uit de voeten konden maken. Tegenwoordig echter is de leeuw uit het voorbeeld dikwijls een deadline, andersoortige werkstress of allerlei privé ballen die hoog gehouden moeten worden. Hierbij leven we in een maatschappij met enorm veel prikkels van verstedelijking, social media en allerhande gevoelsmatige plichten waaraan we moeten voldoen. Dergelijke overprikkeling kan erin sluipen en het blijft dan niet bij een acute stressor die tot onmiddellijke actie noopt, maar houdt je in een voortdurende stress-toestand.
Stress activeert het sympathische zenuwstelsel en zorgt voor een snellere en oppervlakkigere ademhaling en zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen zodat er meer bloed naar de spieren gaat. Het parasympathische zenuwstelsel is dan echter minder actief zodat de doorbloeding van de huid en darmen minder is. Dit kan op den duur leiden tot huidklachten, en klachten van een prikkelbare darm (obstipatie en diarree). Ook ons reproductieve systeem met bijvoorbeeld de doorbloeding van de baarmoeder schakelt terug ten tijde van een stressmodus van het lichaam waardoor er een onregelmatige menstruatie kan optreden evenals onvruchtbaarheid.
Bij voortduren van stress stijgt de cortisolwaarde in het bloed. Dit leidt tot onder andere een stijging van de bloedsuikerspiegel en kan leiden tot gewichtsproblemen, suikerziekte en energetische problemen zoals vermoeidheid, verminderde motivatie en uiteindelijk een bedrukte stemming. De weerstand zakt en daarmee stijgt de vatbaarheid voor infecties. De concentratie daalt evenals het probleemoplossend vermogen en de aandachtsspanne. Er ontstaat dikwijls een hyperarousal met prikkelbaarheid en nervositeit tot zelfs angst en paniek, wat mede kan leiden tot prikkelvermijding en zich terugtrekken.
Bij chronische stress raken op een gegeven moment de bijnieren uitgeput van het voortdurend moeten aanmaken van hoge waardes van het stresshormoon cortisol.
De cortisolspiegel zal hierop uiteindelijk dalen waardoor er een vicieuze cirkel ontstaat en het lichaam juist gevoeliger wordt voor stress.
Bijnieren die continu cortisol aanmaken, en die op een gegeven moment bovendien hierin uitgeput raken, kosten het lichaam veel energie en leiden tot een ontregelde zogenaamde stress-as met uiteindelijk fysieke en psychische uitputting tot gevolg, maar ook leidend tot een te hoge hartslag en bloeddruk evenals een ontregeling van organen zoals de schildklier.
Dikwijls bij burn-outs voorkomend zijn ofwel slapeloosheid alsook hypersomnie (overmatige slaperigheid) waarbij mensen soms al vroeg in de avond als een blok in slaap kunnen vallen.
Ook overdag kunnen mensen met een burn-out veel last hebben van een gebrek aan energie. Slapeloosheid nachtelijk kan dan weer leiden tot dusdanige vermoeidheid overdag dat een middagdutje vaak als onvermijdelijk voelt, en zo blijft het dag/nachtritme verstoord.
Veel voorkomend is een prikkelbare en gejaagde stemming. Mensen ervaren dit niet zelden als een kort lontje of simpelweg als een nerveus / opgejaagd gemoed.
Al dan niet als gevolg van een verminderde of toegenomen eetlust (emo-eating/ stress eating) kan een burn-out leiden tot onbedoelde gewichtsverandering. Mensen voelen vaak ook minder de hongerprikkel of vergeten drie maal daags te eten.
Veelvuldig en oncontroleerbaar rumineren is een vaak voorkomende klacht en lijkt soms alleen maar toe te nemen in plaats van af te nemen in de loop van de tijd. Ervaren controleverlies over eventueel uitgevallen zijn op werk of anderszins de ballen niet goed meer in de lucht kunnen houden kan leiden tot een brein dat ongecontroleerd middels piekeren rationeel de controle probeert te hervinden.
Bij burn-outs kunnen tal van somatisch/ lichamelijk onvoldoende te verklaren klachten optreden, waarbij hartkloppingen, een te hoge bloeddruk, concentratie-problemen, maag- en darmklachten, en spierpijn (met name in hoofd en nek) veelvoorkomend zijn.
Omdat een goed functionerend brein en lichaam niet alleen van deze balans afhangen maar omdat de balans tussen beide zelfs onontbeerlijk is voor zowel mentaal als fysiek welbevinden.